Voor professionals
Sinds 1 maart 2021 wordt er in de regio Twente gewerkt met de regionale jeugdbeschermingstafel. Op drie momenten in het proces in de overgang naar en binnen de jeugdbeschermingsketen, wordt een jeugdbeschermingstafel georganiseerd.
Ontdek meerHiermee werken de 14 Twentse gemeenten, zorgaanbieders, Raad voor de Kinderbescherming (RvdK), Veilig Thuis Twente (VTT) en de drie Gecertificeerde Instellingen (GI’s) aan een inclusieve, eenduidige en efficiëntere manier van samenwerken rondom en met gezinnen.
Aan deze tafels hebben gezinsleden een prominente plek, omdat zij het recht hebben om betrokken te zijn bij en hun mening te geven over de veiligheidsinschatting.
Jeugdbeschermingstafel 1 vindt plaats wanneer er zorgen zijn over een jeugdige en een beschermingsonderzoek door de RvdK mogelijk nodig is. De lokale toegang (gemeente), VTT of de GI kunnen een aanmelding voor deze jeugdbeschermingstafel doen.
In te dienen stukken
De aanmelder is verantwoordelijk voor het aanleveren van de stukken. Pas na het aanleveren van de stukken kan een jeugdbeschermingstafel ingepland worden. De aanmelder levert aan:
- Aanmeldformulier;
- Het formulier “Verzoek tot Bespreking’’
- Veiligheidsplan
Aanmeldingen voor een jeugdbeschermingstafel kunnen verzonden worden naar:
Jeugdbeschermingstafel@
Aandachtspunten
- Het verzoek tot bespreking bestaat uit recente informatie met bronvermelding.
- Ouders hebben de gelegenheid gekregen te reageren op het Verzoek tot Bespreking.
- Indien ouders niet willen komen, dan gaat de jeugdbeschermingstafel wel door.
- De aanmelder verzamelt de nodige informatie van betrokken hulpverlening en bundelt deze in het verzoek tot bespreking.
- De aanwezigheid van betrokken hulpverleners bij de jeugdbeschermingstafel kan daarmee zo veel mogelijk beperkt worden.
- Bijlages kunnen, mits zeer beperkt, toegevoegd worden.
- Het veiligheidsplan is een vereist onderdeel bij het aanmelden van jeugdigen voor een jeugdbeschermingstafel.
- Wanneer het niet mogelijk is (geweest) met ouders een veiligheidsplan op te stellen, wordt verwacht dat de aanmelder in het veiligheidsplan:
- Een goed onderbouwde inschatting beschrijft van de veiligheid van de jeugdigen;
- Een overzicht maakt van alle betrokken en wat zij doen;
- Eventueel een overzicht met eerder gemaakte veiligheidsafspraken aanlevert.
Uitkomsten
De RvdK neemt de beslissing of het Verzoek tot Bespreking meegenomen wordt voor een raadsonderzoek of niet. Wanneer de RvdK en aanmelder van inzicht verschillen, kan de aanmelder besluiten dat de RvdK toch onderzoek moet doen. Naast dit besluit kunnen tijdens de jeugdbeschermingstafel met ouders en de aanmelder verdere (veiligheids)afspraken gemaakt worden.
Termijnen
- De jeugdbeschermingstafel wordt na goedkeuring van de geleverde stukken door de voorzitter, zo snel mogelijk en in overleg met de aanmelder gepland.
- De jeugdbeschermingstafel streeft erna om binnen een week een datum vast te stellen.
- Als de jeugdbeschermingstafel heeft geleid tot een raadsonderzoek, levert de aanmelder het verzoek tot bespreking (omgezet in verzoek tot onderzoek) binnen vijf werkdagen aan via CORV.
Downloads & links
Deze jeugdbeschermingstafel vindt plaats wanneer de RvdK een beschermingsonderzoek heeft gedaan en afgerond. Dit moment van de jeugdbeschermingstafel vindt plaats:
- Na raadsonderzoek waarin geen kinderbeschermingsmaatregel wordt geadviseerd, of:
- Na de uitspraak van de kinderrechter, waarin wel of geen ondertoezichtstelling is uitgesproken.
In te dienen stukken
De RvdK levert aan:
- Deel van raadsrapportage: beantwoording en conclusie van de onderzoeksvragen;
- Aanmeldformulier
Aanmeldingen voor een jeugdbeschermingstafel kunnen verzonden worden naar:
Jeugdbeschermingstafel@
Termijnen
- De RvdK is alert op zittingsdata voor een eventueel nieuwe maatregel en geeft dit z.s.m. door aan de jeugdbeschermingstafel.
- Deze jeugdbeschermingstafel wordt maximaal 5 dagen na de uitspraak van de OTS gepland.
Aandachtspunten
- De RvdK is verantwoordelijk voor de aanmelding bij de jeugdbeschermingstafel.
- De RvdK bereid ouders voor op de jeugdbeschermingstafel.
- Als ouders en jeugdige van 16 jaar en ouder geen toestemming geven voor de Jeugdbeschermingstafel, dan vindt deze niet plaats. De RvdK draagt dan zelf zorg voor een overdracht naar de GI (jeugdbeschermer) of lokale toegang (wijkteammedewerker).
Downloads & links
Deze jeugdbeschermingstafel vindt plaats als de GI voornemens is de kinderbeschermingsmaatregel te beëindigen. De RvdK heeft de wettelijke taak om deze beëindiging te toetsen. Deze toetsing vindt plaats aan de jeugdbeschermingstafel.
In te dienen stukken en termijnen
De GI levert aan:
- Evaluatie op het plan van aanpak
- Aanmeldformulier
Een evaluatie op het plan van aanpak dient recente informatie te bevatten, anders kan er geen toetsing / jeugdbeschermingstafel plaatsvinden.
Aanmeldingen voor een deze jeugdbeschermingstafel kunnen verzonden worden naar:
Jeugdbeschermingstafel@
Daarnaast levert de GI de stukken ook aan bij de RvdK via CORV.
Termijnen
Er dient uiterlijk 10 weken voor einde OTS een toetsing aan de jeugdbeschermingstafel plaats te vinden. De GI is verantwoordelijk voor een tijdige aanmelding.
Aandachtspunten
- De aanmelder heeft ouders voorafgaand de aanmelding bij de Jeugdbeschermingstafel geïnformeerd en voorbereid op de Jeugdbeschermingstafel en de mogelijke uitkomsten.
- De gemeente is altijd aanwezig bij deze jeugdbeschermingstafel, ook wanneer verwacht wordt dat zij geen actieve rol hebben na beëindiging van de OTS.
Downloads & links
Praktische informatie
- Professionals worden per e-mail uitgenodigd. Ouders en kinderen zullen per e-mail of per post uitgenodigd worden.
- Afhankelijk van het woonplaatsbeginsel van de jeugdigen vinden de gesprekken plaats in sub regio’s Enschede, Hengelo, Noordoost Twente en Almelo.
De jeugdbeschermingstafels vinden per sub regio plaats op de volgende dagdelen:
Sub regio | Dagdeel |
---|---|
Enschede |
Maandagochtend en donderdagmiddag
|
Hengelo |
Dinsdagmiddag, woensdagochtend (oneven weken) en woensdagmiddag (even weken)
|
Noordoost Twente |
Dinsdagochtend
|
Almelo |
Maandagmiddag, woensdagochtend (even weken), woensdagmiddag (oneven weken) en donderdagochtend
|
FAQ voor professionals
Hoeveel mensen zijn er tijdens het gesprek aanwezig?
We willen het aantal aanwezigen voor een tafel beperkt houden. Dit betekent ook dat we alleen de nodige betrokken hulpverleners uitnodigen. Informatie van de betrokken hulpverleners dient gebundeld te worden in de verslaglegging.
Jeugdigen van 12 jaar en ouder mogen aansluiten en worden ook door de Jeugdbeschermingstafel uitgenodigd. Hun aanwezigheid is niet verplicht. De aanmelder maakt de inschatting of het passend is dat de jeugdige uitgenodigd wordt en overlegt indien nodig met de voorzitter. Jeugdigen zijn slechts gedeeltelijk bij het gesprek aanwezig.
Na afloop ontvangen alle genodigden de notulen van de jeugdbeschermingstafel.