Overdracht na raadsonderzoek
De Raad voor de Kinderbescherming heeft onderzoek gedaan naar de veiligheid en ontwikkeling van de kinderen. Aan de jeugdbeschermingstafel wordt het onderzoek overgedragen naar de gemeente of de jeugdbeschermingsorganisatie.
Bekijk de stappenVooraf
de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) brengt je op de hoogte dat er een aanmelding aan de jeugdbeschermingstafel gedaan wordt. De RvdK stuurt, met instemming van ouders, de conclusies uit het raadsonderzoek op aan de jeugdbeschermingstafel. Deze conclusies zijn eerst met ouders besproken.
Je ontvangt de uitnodiging voor de jeugdbeschermingstafel via de mail of de post. Je kunt je voorbereiden op het gesprek door het raadsrapport goed door te lezen en eventuele vragen of punten die je wil inbrengen alvast te noteren.
Vanaf 12 jaar mogen kinderen ook aansluiten bij de jeugdbeschermingstafel. De RvdK bespreekt van te voren of dit in jouw situatie wenselijk is.
Je mag iemand meenemen ter ondersteuning. Deze persoon neemt niet actief deel aan het gesprek. Je dient vooraf aan ons door te geven wie je mee wil nemen. Als het nodig is, leggen we dit ook voor aan jouw (ex)partner of de aanmelder. Indien er geen overeenstemming is, kan er afgeweken worden van de mogelijkheid om iemand te laten aansluiten.
Het gesprek
- Beide ouders mogen aanwezig zijn en in overleg ook de kinderen van 12 jaar en ouder.
- De aanmelder die gevraagd heeft om dit overleg, in dit geval de Raad voor de Kinderbescherming.
- De betrokken gemeente
- De voorzitter van de jeugdbeschermingstafel
- De procesondersteuner van de jeugdbeschermingstafel
- Indien er een ondertoezichtstelling verzocht wordt; sluit ook de jeugdbeschermer aan.
- Soms sluiten eventueel betrokken hulpverleners ook aan bij het overleg.
Het overleg duurt maximaal een uur.
- Het overleg start met een voorstelronde.
- De voorzitter noemt de doelen uit het raadsrapport.
- Ouders (en mogelijk aanwezige kinderen) krijgen daarna de tijd en ruimte om aanvullingen te geven
- De raadsonderzoeker geeft als dat nodig is een toelichting op de doelen. Ook benoemt hij de aandachtspunten vanuit het raadsonderzoek.
- Er kunnen door de aanwezigen vragen gesteld worden.
- Er worden afspraken gemaakt over de rol en betrokkenheid van iedereen die bij het gesprek aanwezig is.
- Als alle afspraken gemaakt zijn, beëindigt de voorzitter het gesprek.
Achteraf
Tijdens de jeugdbeschermingstafel maakt de procesondersteuner notulen van het gesprek. Hierin staan de grote lijnen van het gesprek en de gemaakte afspraken. Iedereen die bij het gesprek aanwezig was, ontvangt de notulen in concept. Zij krijgen de mogelijkheid om hierop te reageren. Dingen die feitelijk niet kloppen, worden aangepast.
Daarna krijgen alle mensen die bij het gesprek waren, de definitieve notulen toegestuurd.
Samen
We praten samen met de ouder(s) van het kind. We communiceren transparant en zorgen dat iedereen aan tafel dezelfde en de juiste informatie krijgt.
Open gesprek
Doordat ouders meedenken in de oplossing, kunnen we samen op zoek naar een passende oplossing. Er is ruimte voor eigen inbreng.
De juiste samenstelling
De situatie bepaalt met welke mensen we samen het open gesprek voeren. Zo komen we het snelste tot de passende oplossing.
Er zitten altijd professionals uit het werkveld aan tafel. Hierdoor kunnen we ter plekke afspraken maken. We kijken direct hoe we de situatie nu met elkaar kunnen verbeteren.
“Je mag je verhaal doen en je wordt gehoord.”
Anoniem
Gezinslid
* Onderzoek ervaringen JBT door I&O Research
“Weten waar zij aan toe zijn”
Er worden met alle partijen concrete afspraken gemaakt over de veiligheid van een jeugdige, waardoor alle betrokkenen weten waar zij aan toe zijn en wie welke verantwoordelijkheid heeft.
Jeanette
Zorgprofessional
* Onderzoek bureau HHM, 2021