Ga naar inhoud pagina
JBT logo

Afsluiten kinderbeschermingsmaatregel

De jeugdbeschermingsorganisatie overweegt om de ondertoezichtstelling (OTS) niet te verlengen. Tijdens dit overleg bekijkt de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) of de OTS afgesloten kan worden.

bekijk de stappen

Vooraf

De jeugdbeschermingsorganisatie brengt je op de hoogte dat er een aanmelding aan de jeugdbeschermingstafel gedaan wordt. De jeugdbeschermingsorganisatie stuurt, met instemming van ouders, de evaluatie van het plan van aanpak op aan de jeugdbeschermingstafel. De inhoud van het plan van aanpak is eerst met ouders besproken.

Je ontvangt de uitnodiging voor de jeugdbeschermingstafel via de mail of de post. Je kunt je voorbereiden op het gesprek door de evaluatie op het plan van aanpak goed door te lezen en eventuele vragen of punten die je wil inbrengen, alvast te noteren.

Vanaf 12 jaar mogen kinderen ook aansluiten bij de jeugdbeschermingstafel. De jeugdbeschermer bespreekt van te voren of dit in jouw situatie wenselijk is.

Je mag iemand meenemen ter ondersteuning. Deze persoon neemt niet actief deel aan het gesprek. Je dient vooraf aan ons door te geven wie je mee wil nemen. Als het nodig is, leggen we dit ook voor aan jouw (ex)partner of de aanmelder. Indien er geen overeenstemming is, kan er afgeweken worden van de mogelijkheid om iemand te laten aansluiten.

Het gesprek

  • Beide ouders mogen aanwezig zijn en in overleg ook de kinderen van 12 jaar en ouder.
  • De jeugdbeschermer
  • De gemeente
  • Een medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming
  • De voorzitter van de jeugdbeschermingstafel
  • De procesondersteuner van de jeugdbeschermingstafel
  • Soms sluiten eventueel betrokken hulpverleners ook aan bij het overleg.

Het overleg duurt maximaal een uur.

  • Het overleg start met een voorstelronde.
  • De voorzitter geeft een korte samenvatting van de doelen waaraan gewerkt is tijdens de ondertoezichtstelling.
  • Indien aanwezig, wordt er gestart met een gesprek met het kind. Afhankelijk van de leeftijd en de situatie, zal het kind de rest van het gesprek wel of niet aanwezig zijn. Dit wordt bij de start van het gesprek besproken.
  • Ouders krijgen daarna de tijd en ruimte om aanvullingen te geven
  • Daarna vertellen de anderen hoe zij over de situatie denken.
  • De voorzitter en de Raad voor de Kinderbescherming zullen vragen stellen om de situatie zo goed mogelijk in beeld te krijgen.
  • Als de situatie goed besproken is, worden er afspraken gemaakt over wat er nodig is.
  • De Raad voor de Kinderbescherming besluit of de ondertoezichtstelling afgesloten kan worden.
  • Er worden afspraken gemaakt over de rol en betrokkenheid van iedereen die aanwezig is bij het gesprek.
  • Als alle afspraken gemaakt zijn, beëindigd de voorzitter het gesprek.

Achteraf

Tijdens de jeugdbeschermingstafel maakt de procesondersteuner notulen van het gesprek. Hierin staan de grote lijnen van het gesprek en de gemaakte afspraken. Iedereen die bij het gesprek aanwezig was, ontvangt de notulen in concept. Zij krijgen de mogelijkheid om hierop te reageren. Dingen die feitelijk niet kloppen, worden aangepast.

Daarna krijgen alle mensen die bij het gesprek waren, de definitieve notulen toegestuurd.

Samen

We praten samen met de ouder(s) van het kind. We communiceren transparant en zorgen dat iedereen aan tafel dezelfde en de juiste informatie krijgt.

Open gesprek

Doordat ouders meedenken in de oplossing, kunnen we samen op zoek naar een passende oplossing. Er is ruimte voor eigen inbreng.

De juiste samenstelling

De situatie bepaalt met welke mensen we samen het open gesprek voeren. Zo komen we het snelste tot de passende oplossing.

Er zitten altijd professionals uit het werkveld aan tafel. Hierdoor kunnen we ter plekke afspraken maken. We kijken direct hoe we de situatie nu met elkaar kunnen verbeteren.

“Weten waar zij aan toe zijn”

Er worden met alle partijen concrete afspraken gemaakt over de veiligheid van een jeugdige, waardoor alle betrokkenen weten waar zij aan toe zijn en wie welke verantwoordelijkheid heeft.

Jeanette

Zorgprofessional

* Onderzoek bureau HHM, 2021

“Je mag je verhaal doen en je wordt gehoord.”

Anoniem

Gezinslid

* Onderzoek ervaringen JBT door I&O Research