FAQ
FAQ voor jeugdigen
Moet ik naar de jeugdbeschermingstafel komen?
Het is belangrijk dat we jouw kant van het verhaal horen. Maar je hoeft niet per se aanwezig te zijn. Als je niet kunt komen vanwege andere verplichtingen, laat het dan weten aan jouw contactpersoon. Misschien kun je een brief schrijven die tijdens de bijeenkomst wordt voorgelezen. Of jouw contactpersoon kan namens jou iets vertellen.
Mag ik iemand meenemen naar het gesprek?
Je mag iemand meenemen naar dit gesprek, zoals een familielid, een bekende of een hulpverlener. Deze persoon mag niet actief deelnemen aan het gesprek. Als je hiervan gebruik wilt maken, bespreek dit dan vooraf met jouw contactpersoon, degene die je heeft aangemeld. Jouw contactpersoon zal dit dan doorgeven aan de jeugdbeschermingstafel.
Wie zit er aan de jeugdbeschermingstafel?
- Jouw ouders, en eventueel iemand (bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon of een hulpverlener) die zij mee willen nemen
- Jijzelf, als jij ouder dan 12 bent en je dit wilt. Ook jij mag iemand meenemen die je vertrouwt
- De voorzitter en de procesondersteuner van de Jeugdbeschermingstafel Twente
- Iemand van de gemeente
- Een medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming
- Eventueel betrokken hulpverleners
Waar wordt over gepraat aan de jeugdbeschermingstafel?
Bij de jeugdbeschermingstafel praten we over verschillende dingen, afhankelijk van waarom je bent uitgenodigd. Op deze pagina leggen we precies uit wat voor soorten tafels er zijn en wat we daar bespreken. In je uitnodiging staat voor welke tafel je bent uitgenodigd. Alle tafels hebben één doel: samen met alle betrokkenen de beste oplossing vinden.
Waarom krijg ik een uitnodiging voor de jeugdbeschermingstafel?
Je hebt een uitnodiging gekregen omdat er zorgen zijn over jouw veiligheid en/of ontwikkeling. We willen voorkomen dat de situatie erger wordt. Daarom nodigen we jou en je ouders uit voor een gesprek bij de jeugdbeschermingstafel.
FAQ voor ouders
Ik wil graag iemand meenemen die me helpt bij het gesprek. Mag dit?
Soms is het prettig iemand mee te nemen naar een gesprek. Als jij dit ook prettig vindt, mag je iemand mee nemen. Deze persoon mag niet actief deelnemen aan het gesprek en mag alleen mee ter ondersteuning of om mee te luisteren. Als je hiervan gebruik wilt maken, vragen we je dit van te voren aan te geven bij de jeugdbeschermingstafel via jeugdbeschermingstafel@samentwente.nl. Indien nodig zal dit verzoek transparant worden doorgegeven aan de andere ouder en/of aanvrager. Daarna zul je bericht krijgen of het verzoek is goedgekeurd.
Wij zijn gescheiden. Kunnen wij apart van elkaar in gesprek aan de Jeugdbeschermingstafel?
Aan de jeugdbeschermingstafel spreken wij ouders samen. Ook wanneer je gescheiden bent. Jullie zijn nog steeds samen verantwoordelijk voor het welzijn van jullie kind(eren). Wanneer er echt zwaarwegende redenen zijn waarom jullie niet samen aan tafel zouden kunnen zitten, dan kun je bij de aanvrager van het gesprek vragen om dit met een duidelijke onderbouwing aan te geven bij de jeugdbeschermingstafel. Je kunt je verzoek ook rechtstreeks aan de jeugdbeschermingstafel sturen via jeugdbeschermingstafel@samentwente.nl. De voorzitter van de jeugdbeschermingstafel besluit, in overleg met de aanmelder, of het gesprek apart of gezamenlijk zal plaatsvinden.
Ik kan niet aanwezig zijn op de datum van het gesprek. Is deze te verzetten?
Dit kan alleen als je een duidelijke, goede reden hebt waarom het gesprek verzet moet worden. We hechten veel waarde aan jouw ouderperspectief en daarom is je aanwezigheid belangrijk. We zoeken daarom samen naar een geschikt alternatief.
Als je niet aanwezig kunt zijn, kijken we naar een geschikte datum. Als je niet aanwezig wilt zijn, gaat het overleg alsnog door.
Waarom heb ik een uitnodiging gekregen voor de jeugdbeschermingstafel?
Je hebt een brief gekregen omdat een hulpverlener zich zorgen maakt over de veiligheid en/of ontwikkeling van je kind(eren). Om ervoor te zorgen dat je kind(eren) veilig zijn en goed kunnen opgroeien, heeft de hulpverlener gevraagd om zijn of haar zorgen te bespreken tijdens een bijeenkomst bij de jeugdbeschermingstafel, samen met jou.
Staat je vraag er niet bij?
Neem contact op met de aanmelder of via dit formulier.
We beantwoorden je bericht
binnen 3 werkdagen.